Wat als het middelste vlammetje anders van kleur is

Er zijn diverse soorten HR glas beschikbaar. HR glas wordt beoordeeld op basis van de isolatiewaarde. De kosten voor HR++ glas zijn hoger dan die van standaard dubbelglas.

Welke spouwvulling hebben verschillende soorten HR glas?

De isolatiewaarde bepaalt welk type glas u heeft. Bij het bepalen van de isolatiewaarde wordt gekeken naar de hoeveelheid warmte die per vierkante meter glas verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het glas. Bij renovaties of nieuwbouwprojecten geldt er een eis vanuit de gemeente dat glazen een isolatiewaarde moeten hebben van 1,6 W/m²K of minder.

Bij HR glas is de isolatiewaarde tussen de 1,7 en 2,0 W/m²K en de glazen hebben droge lucht als spouwvulling. De isolatiewaarde van HR+ glas ligt tussen 1,2 en 1,6 W/m²K, waarbij de glazen zijn gevuld met argon/krypton als spouwvulling. Bij HR++ glas is de spouwvulling edelgas en is de isolatiewaarde groter dan 0,9 en kleiner of gelijk aan 1,2 W/m²K.

HR++ glas wordt algemeen erkend als de standaard in de glasindustrie. HR en HR+ glas wordt momenteel enkel nog gebruikt voor het herstellen van ruiten of het vervangen ervan. Dit type glas zal daarom steeds vaker voorkomen.

Hoe ziet u vlot welk type glas er gebruikt is?

Het kan lastig zijn om te bepalen welk soort glas er is wanneer je buiten een woning staat. In het bouwkundig rapport of taxatierapport is meestal informatie te vinden over het type glas. Door naar de aluminium strip tussen de glasplaten te kijken, kunt u zien wat voor soort HR glas er is.

Maak gebruik van een lucifer om te zien welk type glas er aanwezig is. Steek een lucifer aan en kijk recht voor het raam, vervolgens schuin op het glas. Wanneer de kleur van de vlammetjes in het spiegelbeeld hetzelfde is, betekent dit dat er dubbelglas aanwezig is.

Wanneer het middenvlammetje een andere kleur heeft, impliceert dit HR++ glas. Dit is mogelijk doordat dit glastype een isolerende folie tussen de glasplaten heeft. Hoewel dit niet zichtbaar is voor het menselijk oog, kan het worden opgemerkt met dit trucje.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1072

Wij helpen u graag verder!