Hoe u condens op de beglazing aan de binnenkant kunt verminderen

Meestal treedt dit fenomeen op wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlakte zoals een raam. Dit wordt veroorzaakt door de afwijkingen in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenomstandigheden. Deze situatie treedt vaak op wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Wat zijn de triggers?

Vaak ontstaat condens op de beglazing door het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid. Als het koud is, zal de beglazing vaak kouder zijn dan de temperatuur binnenshuis. Wanneer de warme lucht van binnenshuis in aanraking komt met het koude glas van de beglazing, kan deze warme lucht geen vocht meer vasthouden.

Het vocht dat aanwezig is in de lucht condenseert op de koude beglazing, wat resulteert in de vorming van condens. Bij een slechte isolatie van een raam kan het glas aanzienlijk kouder zijn dan de temperatuur binnen. Onvoldoende isolatie van ramen, zoals enkel glas, maakt ze gevoelig voor condensvorming.

Wanneer u bepaalde activiteiten in huis onderneemt, bijvoorbeeld koken, douchen of het drogen van wasgoed, kunt u de luchtvochtigheid in uw woning verhogen. Als vochtige lucht niet op de juiste manier wordt afgevoerd, kan dit leiden tot condensatie op ramen, vooral als deze ramen koud zijn. Dit zijn de meest gebruikelijke factoren die zorgen voor condensvorming, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw woning.

Advies om condensvorming te verminderen of te voorkomen

Ventileer uw woning goed, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Ventileer uw woning door middel van ventilatieroosters of open ramen om vochtige lucht naar buiten te laten. Zorg voor goede isolatie van uw ramen om temperatuurverschillen te verminderen.

In ruimtes waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd, zoals de badkamer en keuken, raden we aan om uw afzuigventilatoren te gebruiken om vocht direct af te voeren. Gebruik een luchtontvochtiger als de luchtvochtigheid in huis altijd hoog is. Het verminderen van condensatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en voorkomt de vorming van schimmel.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1072

Wij helpen u graag verder!